Edu: Virtuálne vzdelávacie prostredie

Pôdohospodárske poradenstvo

Katalóg poradenských produktov

Katalóg poradenských produktov

  Návrat na zoznam poradenských produktov

Vybrali ste si oblasť - 8. Lúkarstvo a pasienkárstvo / 8.4. Monitoring zloženia a kvality pasienkových porastov

Fokusová oblasť: 2A
Popis poradenského produktu

1. Názov poradenského produktu: Monitoring zloženia a kvality pasienkových porastov
2. Stručný popis poradenských činností: Zmapovanie porastov na základe terénneho prieskumu a odberu vzoriek trávnych porastov, analýza stavu porastov, úrody, výživnej hodnoty a kvality. Vypracovanie správy o stave pasienka, programu starostlivosti, návrh opatrení pre odstránenie, resp. nápravu nepriaznivého stavu, pre zlepšenie kvality pasienkových porastov vypracovanie návrhov na výber vhodných druhov a odrôd tráv a ďatelinovín vhodných na zlepšenie porastu v konkrétnych podmienkach.
3. Stručný predpokladaný benefit objednávateľa produktu: Chovateľ získa odborný návrh a postupy na dosiahnutie plánovaného cieľa v konkrétnych podmienkach pasienkového chovu. Podmienkou získania živočíšnej produkcie v primeranom množstve a kvalite je, aby pasienkový porast poskytoval dostatok kvalitnej fytomasy, pretože zloženie a štruktúra porastu významne ovplyvňujú jeho kvalitatívne parametre a následne aj produkciu pasených zvierat.
4. Rozsah činnosti poradcu v hodinách a cena poradenského produktu: Minimálne 16 hodín (minimálne 8 hodín terénne poradenstvo - pred a po realizácii, minimálne 8 hodín analýzy odobraných vzoriek, sumarizácia a hodnotenie výsledkov laboratórnych rozborov, spracovanie návrhov programu starostlivosti o porast).
5. Ďalšie špecifické náklady potrebné na výkon poradenstva: Napr. chemické analýzy pôdy, rastlinného materiálu zabezpečí po dohode s objednávateľom poradca.
6. Návrh kritérií na kontrolu splnenia realizácie produktu: Doloženie vypracovaných projektov obhospodarovania a návrhov starostlivosti o pasienkový porast, návrhy opatrení na zlepšenie konkrétneho problému farmára, fotodokumentácia a vyjadrenie farmára o úspešnosti, resp. realizovateľnosti návrhov opatrení poradcu.


Poradcovia pre daný produkt

Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Nitre/Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Špeciálna rastlinná výroba, 2003 Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Priebeh zamestnaní: 1997-2013: VŠ učiteľ – odborný asistent Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra, vedecká a pedagogická činnosť v oblasti trávnych porastov a kŕmnych plodín; 2013-doteraz: VŠ učiteľ – docent Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra, Vedecká a pedagogická činnosť v oblasti trávnych porastov a kŕmnych plodín.
Kvalifikácia: Dištančné štúdium: "Ochrana biodiverzity a agroenvironmentálne programy v rozvoji vidieka". "EPSAT" - Ekologická produkcia krmovín a mlieka.
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Špeciálna rastlinná produkcia, 2009
Priebeh zamestnaní: 2009-doteraz: VŠ učiteľ, odborný asistent, Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, 949 76 Nitra; Vedecká a pedagogická činnosť v oblasti trávnikárstva a krmovinárstva.
Kvalifikácia:
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Špeciálna rastlinná produkcia, 2014
Priebeh zamestnaní: 2014-doteraz: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (odborný asistent)
Kvalifikácia:
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské I. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Fakulta potravinových zdrojov
Priebeh zamestnaní: SZČO
Kvalifikácia: Od 2006: SHR kurz; 2008: Ekologické poľnohospodárstvo, Chov hovädzieho dobytka bez trhovej produkcie, Agroenvironmentálne opatrenia
Teritórium pôsobnosti: Banskobystrický kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/ Špeciálna rastlinná výroba
Priebeh zamestnaní: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Lužianky. Výskumný ústav trávnych porastov a horského poľnohospodárstva, Banská Bystrica, od 01.07.2000-súčasnosť.
Kvalifikácia: Dosiahnutý tretí stupeň VŠ, špeciálna rastlinná výroba so zameraním na krmovinárstvo, 22-ročná prax vo výskume, terénne poradenstvo fyzickým a právnickým osobám podnikajúcim v poľnohospodárstve v konvenčnom ako i v ekologickom režime.
Teritórium pôsobnosti: Okres Kežmarok, Prešovský a Žilinský kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/FAPZ - Všeobecné poľnohospodárstvo, výživa zvierat a krmivárstvo
Priebeh zamestnaní: 2020-UKSUP; 2020-Naturalis; 2013-2019-Apistika s.r.o.
Kvalifikácia: Živočíšna výroba - domáci chov hospodárskych zvierat; Rastlinná výroba - pestovanie a spracovanie krmovín; Mechanizácia - špeciálne oprávnenie manipulovať s ťažkými strojmi
Teritórium pôsobnosti: Stredné a Západné Slovensko
Kontaktovať poradcu  

Potrebujete poradiť?

Vzdelávanie a poradenstvo

+421 37 7910 231

Po–Pia 8:00 – 15:00

Web

+421 37 7910 292

Po–Pia 8:00 – 15:00

Služby

+421 37 7910 234

Po–Pia 8:00 – 15:00

Hotel

+421 37 7910 111

Po–Pia 7:00 – 20:00