Začínajúci včelár
Začínajúci včelár |
|
Usporiadateľ: | Inštitút znalostného pôdohospodárstva a inovácií |
kurz | |
Forma: | denná |
Cieľ: |
Absolventi kurzu budú vedieť teoreticky i prakticky vykonávať základné práce a činnosti v chove včiel, oboznámia sa s tvorbou a zložením jednotlivých včelích produktov, technológiou spracovania a uskladnenia včelích produktov, diagnostikou, prevenciou a spôsobmi tlmenia chorôb včiel |
Určené: |
Osoby so záujmom získať odborné vedomosti a zručnosti z oblasti chovu včiel |
Rozsah: | 56 hodín: teoretická časť - 28 hodín a praktická časť - 28 hodín |
Miesto konania: | Inštitút znalostného pôdohospodárstva a inovácií, Akademická 4, 949 01 Nitra a Stredná odborná škola veterinárna, Drážovská 4, 949 01 Nitra |
Rozsah |
56 vyučovacích hodín: teoretická časť – 28 a praktická časť – 28 h |
Odborný garant: | Ing. Marcel Polička, PhD. |
Program: |
Obsahová náplň Úľ a jeho časti Teoretická časť - historický vývoj včelích obydlí; úľ a jeho časti; úle používané na chov včiel u nás a v zahraničí; príslušenstvo úľa; kočovný voz, včelnica, včelín. Praktická časť - zhotovovanie rámikov; základné opravy a dezinfekcia úľov a úľového príslušenstva; výhody a nevýhody kočovného voza, včelnice, včelína pri praktickom včelárení. Včelárske pomôcky Teoretická časť - význam včelárskych pomôcok používaných pri práci so včelami; význam pomôcok pri získavaní, spracovaní a uskladnení včelích produktov. Praktická časť - používanie včelárskych pomôcok pri práci so včelami; používanie včelárskych pomôcok pri získavaní, spracovaní a uskladnení včelích produktov. Včelstvo Teoretická časť - charakteristika a význam matky, robotníc a trúdov; charakteristika a význam včelieho plodu, včelieho diela a zásob. Praktická časť - rozpoznávanie matky, trúdov a robotníc; rozpoznávanie otvorených a zatvorených včelích plodov; rozpoznávanie medových a peľových zásob. Včelia pastva Teoretická časť - význam opeľovania a základné pojmy súvisiace s opeľovaním; charakteristika nektáru, medovice a peľu; najvýznamnejšie zdroje nektáru, medovice a peľu. Praktická časť - rozpoznávanie najvýznamnejších zdrojov nektáru, medovice a peľu; zhodnotenie výdatnosti včelej pastvy na základe váženia pomocou úľovej váhy. Včelie produkty Teoretická časť - priama a nepriama produkcia včiel; chemické zloženie a fyzikálne vlastnosti včelích produktov; význam včelích produktov. Praktická časť - rozpoznávanie jednotlivých včelích produktov; získavanie, spracovanie a uskladnenie včelích produktov; výroba základných výrobkov zo včelích produktov. Choroby včiel Teoretická časť - základné rozdelenie včelích chorôb; charakteristika bakteriálnych, parazitárnych a ostatných včelích chorôb. Praktická časť - rozlišovanie zdravého včelstva od včelstva postihnutého včelími chorobami; rozpoznávanie jednotlivých včelích chorôb; aplikácia liečiv používaných pri liečení včelích chorôb Škodcovia včiel Teoretická časť - charakteristika škodcov včiel medonosných; štádiá vývoja škodcov včiel medonosných. Praktická časť - rozlišovanie škodcov včiel medonosných; ochrana včelstva pred škodcami včiel medonosných. |
Organizačný garant: | Ing. Alena Bujdáková |
Tel.: | 037/7910 217 |
Fax: | |
E-mail: | [email protected] |
Poznámka: |
Požadované vzdelanie: Minimálne stredoškolské vzdelanie Vzdelávací program je akreditovaný MŠVVaŠ SR, číslo akreditácie: 3801/2023/1/4 Podmienka účasti na kurze: Lekárske potvrdenie o absencii alergie na včelí jed !!! |