Edu: Virtuálne vzdelávacie prostredie

Pôdohospodárske poradenstvo

Katalóg poradenských produktov

Katalóg poradenských produktov

  Návrat na zoznam poradenských produktov

Vybrali ste si oblasť - 1. Rastlinná výroba / 1.5. Alternatívne poľnohospodárske plodiny ako pridaná hodnota poľnohospodárstva

Fokusová oblasť: 2B
Popis poradenského produktu

1. Názov poradenského produktu: Alternatívne poľnohospodárske plodiny ako pridaná hodnota poľnohospodárstva
2. Stručný popis poradenských činností: Vychádzajúc z reálnych výživových potrieb a požiadaviek obyvateľstva v 21. storočí, ale aj dlhodobých socio-ekonomických perspektív a stratégií pre SR v segmente agrorezortu, alternatívne poľnohospodárske plodiny predstavujú reálnu možnosť poľnohospodárskej veľkovýroby dnešných dní. Medzi benefity patrí ekologická produkcia - znížená potreba pesticídov, agronomických zásahov, šetrné využívanie pôdy, rozvoj diverzity pôdnej mikroflóry, sociálne aspekty - vhodnosť pre malé a rodinné farmy, rozvoj a podpora zamestnanosti v menej rozvinutých regiónoch Slovenska, resp. zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných osôb a v neposlednom rade aj ekonomický efekt na jednotku plochy. Cieľom bude oboznámiť mladých a začínajúcich poľnohospodárov s filozofiou alternatívneho formovania a programovania vedomia vo vzťahu k prírode, zdrojom, predpokladom a východiskám k reálnemu trvalo-udržateľnému hospodáreniu na ornej pôde ako aj s výsledkami nevyhnutných technológií u nás a vo svete. Vypracovanie východiskovej analýzy a návrhov diverzifikácie v súčasnosti redukovaných osevných postupov s konkrétnymi technologickými postupmi pestovania alternatívnych poľnohospodárskych plodín s cieľom ekologizácie, zabezpečením ekonomickej efektívnosti a trvalej udržateľnosti rastlinnej výroby predovšetkým u menších a rodinných poľnohospodárov.
3. Stručný predpokladaný benefit objednávateľa produktu: Oboznámiť mladých a začínajúcich poľnohospodárov s filozofiou alternatívneho formovania a programovania vedomia vo vzťahu k prírode, zdrojom, predpokladom a východiskám k reálnemu trvalo-udržateľnému hospodáreniu na ornej pôde ako aj s výsledkami nevyhnutných technológií u nás a vo svete. Aktivita nepriamo predstavuje významný krok k záchrane a ochrane pôvodných odrôd a s tým spojených kultúrnych hodnôt národa. Predpokladáme rozšírenie záujmu o pestovanie starých krajových odrôd ovocných druhov, minoritných plodín, technických plodín a iných málo pestovaných druhov. Aktivita nepriamo predstavuje významný krok k záchrane a ochrane pôvodných odrôd a s tým spojených kultúrnych hodnôt národa. Zároveň sa treba vyhýbať pestovaniu rôznych invazívnych a nepôvodných druhov rastllín, ktoré môžu ohrozovať existujúce biotopy na Slovensku.Objednávateľ na základe vypracovaných návrhov osevných postupov a technológií pestovania alternatívnych poľnohospodárskych plodín nadobudne benefity formou ekologizácie výroby, rentabilitou pestovania (nižší konkurenčný tlak ako pri hlavných pestovaných plodinách) ako aj vo forme udržateľnosti, resp. zlepšenia pôdnej úrodnosti diverzifikáciou osevných postupov.
4. Rozsah činnosti poradcu v hodinách a cena poradenského produktu: 24 hodín práca v teréne priamo u objednávateľa poradenského produktu. 24 hodín vypracovanie návrhov plodinovej skladby, osevných postupov a technologických postupov pestovania odporúčaných alternatívnych poľnohospodárskych plodín, t.j. 48 hodín za rok.
5. Ďalšie špecifické náklady potrebné na výkon poradenstva: V prípade potreby a po dohode s objednávateľom, analýzy rastlín a testovania.
6. Návrh kritérií na kontrolu splnenia realizácie produktu: Predloženie správy s návrhmi a odporúčaniami pre objednávateľa poradenského produktu s vyjadrením odberateľa o úspešnosti, resp. realizovateľnosti návrhov opatrení poradcu.


Poradcovia pre daný produkt

Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Prevádzkovo-ekonomická fakulta
Priebeh zamestnaní: Riaditeľka RPPK Bratislava od r. 2007.
Kvalifikácia: Absolvované všetky kurzy k poradenstvu organizované Agroinštitútom. Účasť na rôznych seminároch organizovaných SPPK.
Teritórium pôsobnosti: Bratislavský a Trnavský kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Udržateľné poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, Špeciálna živočíšna produkcia
Priebeh zamestnaní: 01.10.2016: súčasnosť: samostatný projektový manažér, Agroinštitút Nitra, štátny podnik, Nitra (Slovensko), 01.10.2015-31.09.2016: Vedecko-výskumný pracovník, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Katedra špeciálnej zootechniky, Nitra (Slovensko). 01.03.2015-07.09.2015: Špecialista pre regionálny rozvoj a rozvoj vidieka, Kopaničiarsky región - miestna akčná skupina, Myjava (Slovensko). 01.10.2011-31.12.2012: Výskumný zamestnanec ECOVA Plus, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Katedra špeciálnej zootechniky, Nitra (Slovensko)
Kvalifikácia: 2018: Plemenárske služby Slovenskej republiky, štátny podnik, Kurz ovládania plemenárskych programov; 2016: Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov Košice, Ochrana zvierat počas usmrcovania, Odborná spôsobilosť: Dobré životné podmienky zvierat - príprava vedeckých príspevkov a odborných publikácií v oblasti živočíšnej výroby - Riešenie čiastkových úloh rozvoja vedy a techniky v rámci projektu "Excelentné centrum ochrany a využívania agrobiodiverzity PLUS", spoluriešiteľ projektu 1/2717/12 Etologické a fyziologické následky produkčnej záťaže a klimatických zmien na živočíšnu produkciu. Príprava projektu "Collaborative platform for ICT in Agricultural Extension in WB based on V4 best practices (AEWB-ICT)", príprava záverečnej správy The implementation of the "EU-Farm Advisory System" in Slovakia, vzdelávanie účastníkov v geopriestorovej žiadosti o podporu v rokoch 2017 - 2019, LPP-ERASMUS - Wageningen UR Livestock Research, Holandsko, 6 mesačná praktická stáž - výskum v oblasti správania poľnohospodárskych zvierat, Jihočeská univerzita v Českých Budějoviciach, ČR, Študijný intenzívny program "Ecological production systems for environmental and human health" Guru Gobind Singh Indraprastha University v Indii, Študijný intenzívny program "Corporate social responsibility" - Mendelova univerzita v Brne, ČR, Intenzívny program "Additional business opportunities in the rural landscape" - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre - Intenzívny kurz "Sustainability in Agriculture - Global Aspects"
Teritórium pôsobnosti: Trenčiansky kraj, Nitriansky kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Odbor: fytotechnický
Priebeh zamestnaní: 2001-2005: Oragro s.r.o., manažér služieb mechanizácie a agronóm; od r. 2006: N. U. Agrar CZ, poradca pre rastlinnú výrobu
Kvalifikácia: -
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Manažment rastlinnej výroby
Priebeh zamestnaní: 6.2015-10.2016: Inšpektor - čakateľ Naturalis s.r.o., Bratislava - administratívna agenda na kontrolnom oddelení, spracovávanie inšpekčných správ z kontrol, vedenie databázy prevádzkovateľov podľa registra ÚKSUP - zastúpenie na medzinárodných stretnutiach v Norimbergu a v Bruseli, orientácia v národnej a medzinárodnej legislatíve; 2.2017-6.2017: Referent - Štátny radca, Pôdohospodárska platobná agentúra Bratislava - administratíva na odbore priamych platieb a krížového plnenia; 7.2017-súčasnosť: Školiteľ Aurus s.r.o. v Bratislave - školenie a služby s agronomickým a pozemkovým softvérom, asistencia pri finalizácii evidencie agronomickej činnosti podľa platnej legislatívy pre kontrolné úrady, pomoc pri podávaní GSAA - žiadosti o priame podpory, tvorby prezentačných materiálov, tvorba prehľadu aktualít v súvislosti s agro a pozemkovou agendou.
Kvalifikácia: 2010-2015: Inžinierske štátnice: Manažment rastlinnej výroby na SPU Nitra (Slovensko), Bakalárska práca na tému: Vplyv environmentálnych stresov na produkciu a kvalitu sóje fazuľovej, Diplomová práca na tému: Ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku. Maturitná skúška: Gymnázium Želiezovce (Slovensko). 12.06.2019: TOPPS WATER PROTECTION - Vzdelávací kurz, Slovenská asociácia ochrany rastlín, Zásady dobrej praxe v ochrane rastlín zamerané na zníženie úniku prípravkov na ochranu rastlín v dôsledku úletu postrekovej hmly a z bodových zdrojov znečistenia v ovocných sadoch a vinohradoch. 07.02.2019-06.03.2019: Osvedčenie - Lektor V.A.J.A.K. - Vzdelávacia akadémia J. A. Komenského - lektor vo vzdelávaní dospelých ako súčasť celoživotného vzdelávania. 03.04.2019: Priame platby 2019 a ich kontrola MPRV SR, PPA, Nitra. 11.2017: Seminár Manažment poľnohospodárskej pôdy RPPK, Vyhne. 21.06.2017: Kurz ovládania plemenárskych programov, Bratislava. 11.05.2016: EOCC - TRACES, Brusel, Belgicko: Obchodný, kontrolný a expertný systém elektronickej certifikácie pri sledovaní pohybu produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby z tretích krajín do EÚ. 08.06.2014-21.06.2014: Organic agriculture in the conditions of globalised food economy, Mendelova Univerzita v Brne (Česko). 10.02.2012-23.02.2012: Ecological production systems for environmental and human health, Juhočeská univerzita v Českých Budejoviciach (Česko).
Teritórium pôsobnosti: Levický okres
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Fakulta potravinových zdrojov, Výživa a ochrana rastlín, 2007
Priebeh zamestnaní: September 2018-súčasnosť: vedúci misie štrukturálnych projektov na Mayotte, Ministerstvo výživy a poľnohospodárstva, Francúzsko; máj 2013-august 2017: vedúci oddelenia poľnohospodárskej politiky, Stále zastúpenie SR pri EÚ, Brusel, Belgicko; september 2012-máj 2013: tretí tajomník, oddelenie poľnohospodárskej politiky, Stále zastúpenie SR pri EÚ, Brusel, Belgicko; marec 2009-august 2012: štátny radca, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Kvalifikácia: február-apríl 2008: CEEPUS - vedecký projekt COST 862 na univerzite vo Wroclawi, Poľsko; marec-jún 2006: Socrates - Erasmus študijný pobyt, Wageningen University, Holandsko
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre/fytotechnický odbor
Priebeh zamestnaní: 01.08.2019-súčasnosť: K.Kom s.r.o.; 01.09.2009-01.11.2019: Ceretrade s.r.o. - manager, konateľ; 01.05.2002-01.09.2006: HSS a.s., manažér nákupu jačmeňa a skladovania; 01.10.1996-01.08.2002: Legusem s.r.o., manager výroby, obchod osív a projektov
Kvalifikácia: poradenstvo v rastlinnej výrobe; osivárstvo - ÚKSUP
Teritórium pôsobnosti: Okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská technická univerzita v Bratislave, Ústav manažmentu, študijný odbor: Odvetvové a prierezové ekonomiky
Priebeh zamestnaní: September 2004 - Jún 2010, Ekonomický riaditeľ, Anton Fabuš – FABUŠ Centrum I. Obchodné stredisko Máj, 018 41 Dubnica nad Váhom Potravinárstvo - / mäso a mäsové výrobky / - obchodná činnosť Mäsopriemysel Myjava, Šimonovičova 481, Myjava 907 01 Počet zamestnancov 230 – 250, priemerný ročný obrat od 25 mil. eur do 30 mil. eur September 2010 ? Externý spolupracovník Overovanie účtovníctva a audit spoločností za rok 2010 -2015 ( cca 90 auditov ) Vypracovanie správ z due diligence, kontrola zásob u auditovaných spoločností ( inventúry cca 350 ) Tax - Audit Slovensko spol. s r. o. a EKOPRAKTIK, spol. s r.o. Kapitulská 14, 907 01 Trnava August 2011 ? December 2019 Konateľ spoločnosti Oboznamovanie žiadateľov s podmienkami čerpania grantov z EÚ prostredníctvom výziev na podávanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Vypracovávanie dokumentácie potrebnej k prideleniu finančných prostriedkov a spracovanie žiadosti o platbu pre žiadateľov. ANARIS s.r.o. Vážska 11, 921 01 Piešťany August 2018 ? Konateľ spoločnosti Oboznamovanie žiadateľov s podmienkami čerpania grantov z EÚ prostredníctvom výziev na podávanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Vypracovávanie dokumentácie potrebnej k prideleniu finančných prostriedkov a spracovanie žiadosti o platbu pre žiadateľov. GIOM AQUA s.r.o. Vážska 11, 921 01 Piešťany Júl 2017 ? Súdny znalec v oblasti ekonomiky - účtovníctvo a daňovníctvo Vypracovanie znaleckých posudkov z oblasti ekonomiky pre právne kancelárie. Copytrend s.r.o. – Znalecká organizácia, Tomášikova 3, 821 01 Bratislava
Kvalifikácia: Certifikovaný účtovník – 1. stupeň č. 2980 Súdny znalec odbor : Ekonómia a manažment, odvetvie : Účtovníctvo a daňovníctvo č. 914932 Externý pracovník Ústavu manažmentu STU Bratislava, od roku 2017 pedagogická a publikačná činnosť Overovanie účtovníctva a audit spoločností za rok 2012 -2018 ( cca 90 auditov ) Vypracovanie správ z due diligence, kontrola zásob u auditovaných spoločností ( inventúry cca 350 ) Oboznamovanie žiadateľov s podmienkami čerpania grantov z EÚ prostredníctvom výziev na podávanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Vypracovávanie dokumentácie potrebnej k prideleniu finančných prostriedkov a spracovanie žiadosti o platbu pre žiadateľov.
Teritórium pôsobnosti: Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská technická univerzita (STU), Bratislava/Potravinárstvo
Priebeh zamestnaní: Mäsko a.s.:2007-2012, NPPC: 2013-doteraz
Kvalifikácia: Preukaz posudzovateľa na senzorické hodnotenie potravín
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/ Fytotechnika
Priebeh zamestnaní: 2005-2018: SPU v Nitre; 2018-2022: Sociálna poisťovňa, ústredie; 2022-súčasnosť: MIRRI, RC NR
Kvalifikácia:
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre/fytotechnický odbor
Priebeh zamestnaní: 1976-1994: Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany (vedecko-výskumný pracovník); 1994-1996: SZČO (poľnohospodárstvo); 1996-doteraz: Legumen v.o.s. (výskum, šľachtenie, pestovanie), spoločník, riaditeľ; 1999-2014: Okresný úrad Piešťany (zástupca prednostu, vedúci odboru)
Kvalifikácia: Celoživotná prax vo výskume a šľachtení rastlín. Zavádzanie výsledkov výskumu do praxe a poradenstvo pre poľnohospodárske podniky. Zahraničné študiijné cesty a pobyty (Kanada, Argentína, Brazília, Sýria, Cyprus, Egypt, Nemecko, Rakúsko, Maďarsko). Kurzy a školenia v oblasti ochrany rastlín, integrovanej produkcie. Kurzy ošetrovania a štepenia ovocných drevín. Kurzy základov správnej hygienickej praxe (spôsobilosť pre výrobu a manipuláciu s potravinami). Kurzy zamerané na výrobu a priamy predaj potravín v malom. Kurzy zamerané na potravinovú legislatívu, označovanie potravín.
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/ Všeobecné poľnohospodárstvo
Priebeh zamestnaní: 2016-súčasnosť: SHR
Kvalifikácia:
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Univerzita Mateja Bela, Banská Bystrica/Odbor: Verejná ekonomika a správa území
Priebeh zamestnaní: 2019-súčasnosť: Ministerstvo vnútra - organizačný odbor; 2013-2019: Ministerstvo vnútra - katastrálny odbor; 1995-2013: Katastrálny úrad v Prešove, Správa katastra Levoča, hlavný referent; 1993-1995: Katastrálny úrad v Košiciach, Správa katastra Spišská Nová Ves, technik; 1991-1992: Podnik výpočtovej techniky Bratislava, závod Liptovský Mikuláš, samostatný operátor; 1989-1991: Levočské strojárne Levoča, operátor výpočtového strediska.
Kvalifikácia: 2019: Zásady dobrej praxe v ochrane rastlín zameranej na princípy integrovanej ochrany proti škodcom; 2017: Podpora farmárov a malých producentov potravín - ako sa stať dodávateľom pre obchod a základy spracovania vlastnej produkcie pre mladého farmára; 2016: podpora farmárov a drobných výrobcov potravín - ovocie, zelenina a hrozno; 2016: podpora farmároov a drobných výrobcov potravín - kvalita a bezpečnosť farmárskych potravín; 2016: podpora farmárov a drobných výrobcov potravín - mlieko a mliečne výrobky; 2015: projektový manažment; 2015: finančný manažment; 2014: jednoduché účtovníctvo; 2014: priamy predaj poľnohospodárskych produktov a potravín.
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  

Potrebujete poradiť?

Vzdelávanie a poradenstvo

+421 37 7910 231

Po–Pia 8:00 – 15:00

Web

+421 37 7910 292

Po–Pia 8:00 – 15:00

Služby

+421 37 7910 234

Po–Pia 8:00 – 15:00

Hotel

+421 37 7910 111

Po–Pia 7:00 – 20:00